Wyśmienity makaron ze szparagami i kurczakiem. Najlepszy pomysł na szybki, wiosenny obiad. Nie trzeba nawet gotować szparagów

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kurczak, makaron i szparagi to pomysł na proste i pyszne danie
Kurczak, makaron i szparagi to pomysł na proste i pyszne danie 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli masz ochotę na wiosenny i prosty, ale sycący obiad, polecam ci mój przepis na makaron ze szparagami i kurczakiem. To danie jest jednocześnie lekkie i pożywne. Jego przygotowanie zajmie ci mniej niż pół godziny, więc nie trzeba w nie wkładać wielkiego wysiłku. A najlepsze jest to, że szparagi, kurczak i makaron smakują razem wprost wybornie. Warto wypróbować to pyszne połączenie.

W skrócie

Makaron, szparagi i kurczak to trzy najważniejsze składniki, z którego przygotujesz pyszny obiad w niecałe pół godziny. Wystarczy jeszcze zrobić prosty sos na bazie śmietanki i gałki muszkatołowej, która doskonale podkreśla smak szparagów. Gotowanie szparagów osobno nie jest konieczne. Wystarczy odłamać twarde końcówki, pokroić i wrzucić do sosu. Zielone szparagi są na tyle delikatne, że osiągną odpowiednią miękkość w trzy minuty. Sos na bazie śmietanki, pieczarek i szparagów wychodzi bardzo kremowy i aromatyczny. Kurczak z makaronem i szparagami to pomysł na szybki obiad, przy którym się nie napracujesz. Jest za to pyszny i bardzo sycący.

Polecam także: Pierś z kurczaka ze szparagami na wiosenny obiad. Sprawdź, jak ugotować szparagi

Kurczak z makaronem i szparagami – pomysł na szybki obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • pęczek szparagów,
  • 200 g pieczarek,
  • szalotka,
  • 150 g makaronu (np. penne),
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka tartego sera,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić makaron ze szparagami i kurczakiem?

  1. Najpierw ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na oleju.
  3. Dodałam pokrojonego kurczaka, pieczarki, przyprawy, wymieszałam i smażyłam 5 minut.
  4. Na patelnię wlałam śmietankę ponownie wymieszałam.
  5. Ze szparagów odłamałam stwardniałe końcówki. Pokroiłam szparagi na mniejsze części i wrzuciłam na patelnię.
  6. Dusiłam całość niecałe 5 minut.
  7. Makaron odcedziłam i dodałam do sosu. Wymieszałam. Posypałam całość startym serem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.