Pomysłowe ciasto arbuz dla dzieci. Smakuje i wygląda obłędnie. Polecam przepis na ciasto z kremem i galaretką z arbuza

Ciasto arbuzowe to hit! Smakuje pysznie i ma zaskakujący wygląd. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto arbuzowe to hit! Smakuje pysznie i ma zaskakujący wygląd. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto arbuz. Z pewnością mile zaskoczysz nim swoich gości. Ciasto świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. To delikatny zielony biszkopt przełożony kremem i ozdobiony galaretką ze zmiksowanego arbuza. Zrobisz go bez trudu! Taki wypiek możesz podać jako tort lub deser na każdą okazję. Wypróbuj przepis na ciasto arbuz.

W skrócie:

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na słoneczne ciasto arbuz. Ten pyszny smakołyk zaskakuje wyglądem i smakiem. Sekret tkwi w galaretce ze zmiksowanego arbuza. Przygotowanie ciasta jest łatwe, ale zabiera sporo czasu, ponieważ musimy upiec szpinakowy biszkopt, przygotować krem, galaretkę, a następnie dać ciastu czas, by galaretka stężała. Jednak warto się postarać, bo efekt będzie obłędny. Ciasto arbuz najlepiej smakuje podawane na zimno.

Przepis na ciasto arbuz

Czas przygotowania: 1,5 godziny+ czas na stężenie galaretki ok. 2 godziny.
Porcja na dużą blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:
Szpinakowy biszkopt:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • szklanka cukru,
  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego rozdrobnionego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

Krem:

  • 500 g serka mascarpone schłodzonego,
  • 500 ml śmietanki 36 procent schłodzonej,
  • 6 łyżek cukru pudru (jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to dodaj połowę porcji),
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka żelatyny namoczona w 100 ml wody,

Galaretka arbuzowa:

  • ok. połowę arbuza (po pokrojeniu i zmiksowaniu ok. 1 litr),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • borówki do dekoracji.

Jak zrobić ciasto arbuz?

Sposób przygotowania:

  1. Zrób szpinakowy biszkopt: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odciśnij z wody za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli używasz świeżych liści, to je najpierw zmiksuj blenderem.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  3. Powoli wlej olej, miksuj, aż połączy się z jajkami.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj porcjami szpinak.
  5. Na koniec dodaj do ciasta mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 35 min w 170 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź.
  8. Zrób galaretkę arbuzową: pokrój arbuza na kawałki, wybierając pestki. Całość zmiksuj i przeciśnij przez sito.
  9. Dodaj do arbuza cukier puder i sok z cytryny do smaku.
  10. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody.
  11. Gdy żelatyna się rozpuści, wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj.
  12. Schowaj całość do lodówki, by arbuzowa galaretka stężała.
  13. Zrób krem: bitą śmietanę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, nieco wystudź i dodaj do kremu. Wymieszaj.
  14. Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Schowaj do lodówki.
  15. Gdy galaretka arbuzowa będzie już niemal gotowa, przełóż ją na ciasto i udekoruj borówkami.
  16. Schowaj ciasto arbuz na ok. 2 godziny do lodówki. Gotowe.
Ciasto z kremem, arbuzem i borówkami amerykańskimi
Przepis na ciasto arbuzowe wypróbowała ostatnio nasze Czytelniczka Monika, która podzieliła się zdjęciem swojego wypieku. Jak dodała, porcja wyszła spora, a gościom bardzo smakowało. Czytelniczka Monika

Czy warto jeść arbuza?

Arbuz to bardzo popularny owoc o słodkim orzeźwiającym smaku. Jest on niskokaloryczny — w 100 g produktu jest jedynie 36 kcal. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o linię. Dodatkowo ten pyszny owoc wspomaga nawadnianie organizmu, ponieważ w 92 proc. składa się z wody.

Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Zastosowanie arbuza w kuchni

Arbuz smakuje wyśmienicie zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych sałatkach. Świetnie komponuje się ze słoną fetą, czy oliwkami oraz polany sosem winegret z bazylii.

Co można przygotować z arbuza?

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Ciasto arbuzowe to hit! Smakuje pysznie i ma zaskakujący wygląd. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pomysłowe ciasto arbuz dla dzieci. Smakuje i wygląda obłędni...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.